Jablečné vafle

Víte, co snídají duchové? BAFle!

Tyhle vafle jsou krásně vláčné a voňavé. Jejich příprava nezabere dlouho a ještě díky složení nejsou tak úplně hříšné. S krémem z domácího karamelu jsou jedinečné, i když s dušenými jablky by vás to vystřelilo do vesmíru plného jednorožců.

Na 6 vaflí si připrav:

  • 125 ml Mléka
  • 1 Polévková lžíce jogurtu
  • 120 g Jablečného pyré (přesnídávky)
  • 1 Vejce
  • 120 g Celozrnné špaldové mouky
  • 30 g Pšeničné hladké mouky
  • 20 g Hnědého cukru
  • 10 g Prášku do pečiva (může být i do perníku)
  • 80 g Hrubě strouhaného jablka
  • 40 g Rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli

Na karamel:

  • 200 g cukru
  • 200 g Smetany ke šlehání 
  • Lžíci vody
  • Na krém budete potřebovat 50 g hotového karamelu a 150 g mascarpone

Postup:

  1. Smíchejte si mléko, jogurt pyré, jablka a vejce. V druhé míse smícháme všechny suché suroviny (tedy mouky, cukr, PrDoPeč, skořici a sůl). Jablečnou směs pomalu v míchejte do sypké směsi a na závěr přidejte rozpuštěné máslo.
  2. Vafle pečte ve vaflovači přibližně 10 minut do zlatova.
  3. Karamel si připravte dopředu a udělejte si ho klidně víc, bude se vám hodit do kaše nebo jako útěcha po šíleném dni v práci. Do středně velkého hrnce dejte všechen cukr a lžíci vody. Začněte zahřívat na menším plameni.
  4. Zatím co se vám cukr zvolna rozpouští si dejte hřát smetanu. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný je třeba už celý proces hlídat a cukr míchat. Ve chvíli kdy má karamel zlatou barvu ho zalijeme naráz vší ohřátou smetanou. Tady velmi opatrně! Je potřeba rychle míchat, bude to hodně bublat a karamel je opravdu velmi horký, tak se neopařte. Ve chvíli kdy se nám směs spojí a karamel rozpustí, přelijte všechnu dobrotu do nádoby nebo zavařovací sklenice, nechte vystydnout a uložte do lednice.
  5. Na krém pak stačí jen vyšlehat 150 g mascarpone s 50 g smetanového karamelu.
  6. Vafle ozdobte krémem, karamelem a praženými oříšky.